Mäkelä Alus fabrik är aldrig stängd: produktion, ytbehandling och leveranser av aluminiumprofiler fungerar som vanligt trots semesterperioden. Under semestertider säkerställer vi vår sedvanliga leveranssäkerhet för kunderna bland annat med hjälp av sommarjobbare.
Vi har satsat på introduktionsprocessen för att trygga jämn produktion.
– Vi har en högklassig introduktionsprocess, och alla nya medarbetare introduceras i arbetet enligt ett fastställt schema. Den enda skillnaden på våren är att fler personer ska introduceras i arbetet samtidigt, säger HR-direktören Jenni Hautakangas.
Många vill sommarjobba hos Mäkelä år efter år, vilket tyder på en lyckad introduktion och att vi har lyckats behålla våra duktiga sommarjobbare. För många är ett sommarjobb också ett steg mot en fast anställning.
– Vi har lagt ned stor möda på att det skulle gå så smidigt som möjligt att börja arbeta hos Mäkelä. Många av våra sommarjobbare har positiva erfarenheter av att jobba hos oss och vill komma tillbaka nästa år. Detta är väldigt bra även vad gäller leveranser till kunderna, fortsätter Jenni Hautakangas.
Man kommer snabbt in i arbetsgemenskapen
Vi vill gärna skapa engagemang hos våra duktiga sommarjobbare. För en del av dem kan vi erbjuda vikariat under vintersemestrarna eller helgskift året runt.
– Detta är ett bra sätt för studerande att tjäna extra pengar. Samtidigt får de arbetslivserfarenhet i sin egen bransch, berättar Jenni Hautakangas.
Det är precis vad till exempel Joakim Jokiniemi som arbetar på Mäkeläs orderleveransavdelning har gjort. Joakim Jokiniemi studerar handelsvetenskap vid Jyväskylä universitet med redovisning som huvudämne.
– Jag sommarjobbade hos Mäkelä redan i fjol. Under vintern har jag fått några vikariat, och nu kommer jag att arbeta här sommaren. Jag arbetar med fakturering, berättar Joakim.
Han har positiva erfarenheter av att börja arbeta på Mäkelä Alu.
– När jag började här förra sommaren kände jag mig välkommen från första början. Arbetskamraterna är trevliga, och jag märkte snart att de började lita på mig som en av de anställda. Det kändes bra, säger Joakim Jokiniemi.
– Det kan jag mycket väl tro, eftersom våra sommarjobbare ses inte som springpojkar eller -flickor, utan de får introduktion och blir riktiga anställda och kollegor. Man kan inte kunna allt genast, och därför får man stöd av arbetskamraterna när man behöver det. När man blir varm i kläderna kommer man att få mer ansvar, säger Jenni Hautakangas.
Joakim och de andra anställda på kontoret har också haft möjlighet att arbeta på distans då och då. Joakim har dock hellre kommit till kontoret för att arbeta.
– Det har alltid varit viktigt för mig att få känna företagets kultur på plats. De som arbetar hos Mäkelä är trevliga människor och vi har roliga diskussioner i kafferummet, säger Joakim.
Från sommarjobbare till fast anställd
Många anställningsförhållanden som börjat med sommarjobb har fortsatt och lett till fast anställning. Så var det till exempel för Leevi Hautamäki som var väldigt ung när han började arbeta på Mäkelä Alu.
– Allt började med min praoperiod i högstadiet. Jag var 16 år när jag fick ett sommarjobb vid presslinjen, berättar Leevi.
Därefter sommarjobbade han hos Mäkelä under tre somrar.
– Jag har jobbar på båda lackeringsanläggningar och på anodiseringsanläggningen. Arbetet är ju väldigt olika på de olika anläggningarna, men mest har jag tyckt om presslinjen där jag jobbar även nu, berättar Leevi.
Utöver sommarjobben vikarierade Leevi ibland under längre perioder, senast på anodiseringsaläggningen.
– Till sist frågade jag arbetsledaren om jag kunde få en fast anställning, och det gick vägen, berättar Leevi som har hunnit fylla 21 år.
Han har trivts bra på Mäkelä Alu som han ser som en trevlig arbetsplats med bra stämning och bra arbetsledare.
– Jag tycker också om att ha flexibel arbetstid, för det gör det lättare att planera min fritidsaktiviteter.
Mer folk kommer att behövas
Mäkelä Alu brukar anställa omkring 50 sommarjobbare; så även i år. Alla arbetsuppgifter kan dock inte skötas av sommarjobbare. Företagets fasta personal vikarierar varandra vad gäller uppgifter som kräver specialkompetens.
– Sommarjobbare sköter mest rutinmässiga arbetsuppgifter där det förekommer mycket repetition. Sådana uppgifter lär man sig snabbt. Att man är redo att ta sig an alla slags arbetsuppgifter öppnar dock dörren till arbetsgemenskapen, och via interna ansökningar kan man avancera vidare hur högt som helst, säger Jenni Hautakangas.
Den nuvarande marknadssituationen har haft en viss inverkan på antalet rekryteringar, men när situationen återgår till det normala igen kommer vi fortfarande att behöva bra personal.
VÅR INTRODUKTIONSPROCESS I KORTHET
Introduktionsmaterialet på vår webbplattform innehåller skriftligt material och videor. En ny medarbetare läser materialet och genomgår slutligen ett prov. I materialen behandlas utöver allmänna frågor även bland annat frågor i anslutning till ledarskap, personlig och allmän säkerhet, hur man rör sig på fabriksområdet, renlighet och återvinning samt andra allmänna spelregler. Den nyanställde handleds i det praktiska arbetet av kollegorna på sin egen avdelning.